Oświetlenie w spiżarni

Lato i wczesna jesień to czas, kiedy przyroda daje to co ma w sobie najlepszego. Jej bogate plony skłaniają do robienia zimowych zapasów i smakołyków, które następnie lądują w spiżarni. Aby chciało się w niej przebywać potrzebny jest ład, porządek i dobre oświetlenie. Wszystko po to, aby bez problemu sięgać po przysmak, na który akurat mamy ochotę. Udzielimy kilka rad odnośnie tego, jakie oświetlenie warto zamontować w tak istotnym pomieszczeniu, jakim jest spiżarnia.

Ze spiżarnią najczęściej spotykamy się w dużych mieszkaniach lub domkach wolnostojących, w których jedno z pomieszczeń przeznaczone jest to przechowywanie wszelkiego rodzaju domowej roboty smakołyków. Począwszy od ogórków, dyni, przez kompoty na dżemach i konfiturach kończąc. Jak oświetlić takie pomieszczenie, wykorzystując do tego lampy kuchenne nowoczesne i wiszące?

Rozświetlona spiżarnia

Do tego, aby mądrze zagospodarować miejsce w spiżarni i pomieścić w niej wszystkie zgromadzone produkty oraz zimowe zapasy niezbędne są półki. Rozsądnym rozwiązaniem są też skrzyneczki oraz możliwość tworzenia przegródek. Wszystko po to, aby móc oddzielić jedne produkty od drugim. Innym rozwiązaniem jest też podpisywanie domowej roboty przetwory, aby później nie pomylić się i wiedzieć co znajduje się w danym słoiczku oraz z którego on jest roku. Jednak zanim zaczniemy gromadzić przetwory, musimy pomyśleć nad oświetleniem spiżarni. Z racji tego, że najważniejszym miejscem są półki i szafki, na których stoją produkty i specjały własnej produkcji, to można nad nimi zamontować oświetlenie punktowe lub też lampę sufitową, którą możemy ustawić pod dowolnym kątem. Idealnie sprawdzą się też nowoczesne lampy kuchenne, które wpuszczane są w półki i doskonale podświetlają to, co się na nich znajduje. Jeśli jednak chcemy postawić na żyrandol, to zabawmy się jego formą. Zamiast klasycznego klosza, wybierzmy taki, który jest oryginalny, bardziej surowy – imitujący metal, który będzie robił wrażenie, a jednocześnie praktyczny.