Filtr wody do kuchni

Mimo wielu akcji marketingowych wiele osób nadal nie zdaje sobie sprawy z tego, że woda naszych domowych kranach jest wodą zdatną do picia. Dzieje się tak, ponieważ woda z kranu czasem może posiadać nieprzyjemny zapach i smak, co zniechęca do jej picia. Jednak zakup wody butelkowanej wiąże się z dużym kosztem w skali miesięcznej i rocznej, dlatego zakup wody w sklepie jest nieopłacalny. Najlepszy rozwiązaniem jest więc zakup filtra do wody, który poprawi jakość wody z kranu, w łazience i w kuchni. 

Proces filtrowania wody

Proces filtracji wody składa się z kilku etapów i jest uzależniony od rodzaju wybranego filtra. Filtr wody do kuchni może być umieszczony na kuchennym kranie, dzięki czemu będzie on niewielkim, wręcz niezauważalnym elementem wystroju kuchni. Innym rodzajem sa filtry podzlewowe, które są nieco większe, przez co nadają się do umieszczenia ich pod zlewem. Filtr może posiadać własny zbiornik oraz dodatkowy kran, dzięki czemu przefiltrowana woda będzie stale dostępna, nawet w większych ilościach. Pojemnik umieszczony przy filtrze, w zupełności wystarczy do napełnienia kilku szklanek czy dzbanka. 

Zastosowanie wody filtrowanej

Woda filtrowana jest wodą o lepszym składzie, można więc używać ją do wielu codziennych czynności. Przede wszystkim filtr wody do kuchni zmiękcza wodę, przez co staje się ona miękka i nie pozostawia kamiennego osadu. Oznacza to, że przefiltrowana woda podgrzewana w czajniku nie będzie pozostawiać trudnego do czyszczenia osadu z kamienia. Przefiltrowana woda nadaje się też do kąpieli, ponieważ jest ona bardziej przyjazna dla naszej skóry. Twarda woda może wysuszać skórę, powodować podrażnienia, a czasem nawet stałe problemy skórne. Woda miękka jest dużo bardziej odpowiednia dla naszej skóry, zachowuje naturalny stopień nawilżenia ciała, a także nie pogłębia podrażnień. Filtr do wody może zostać umieszczony zarówno w łazience jak i w kuchni. Wiele osób zakupiło już centralne filtry do wody, które zmiękczają i oczyszczają wodę w każdym domowym kranie.